KARBON PEELİNG
Karbon peeling uygulaması, karbon bileşikleri yardımı ile lazer cihazı kullanılarak ciltte yapılan son derece güvenli bir cilt leke açma ve kalitesini arttırma işlemidir. Teknolojik ilerlemeler sayesinde gelişen lazer cihazlarının bir fonksiyonu olarak kullanılan karbon peeling oldukça güvenli çözümler sunmaktadır.
Karbon Peeling'te hangi lazer teknolojisi kullanılmaktadır?
Karbon peeling işleminde Q-Switched NdYag lazer cihazları kullanılmaktadır. Ciltte olan renk değişikliklerinde etkinliği çok yüksek olan Nd-Yag lazerler 532 ve 1064 nm olmak üzere çift dalga boyu içeren lazerlerdir. Oldukça yüksek enerjiye sahip olan bu tip lazerler, bu sayede daha geniş kullanım alanına sahiptirler. Teknolojik gelişmeler sayesinde uygulandığı bölgeye enerjiyi homojen dağıtan formu olan Q-Switched fonksiyonu sayesinde ise, son nesil olan Q-Switched Nd-Yag lazerler ile kullanım alanı çok daha fazla genişlemiş durumdadır.
Lazer ışınları tek dalga boyundan oluşmakta ve cildin içinde hedeflenen bölgede yüksek ısı oluşumunu sağlanmaktadırlar. Bu fiziksel özellik sayesinde cilt lekeleri tedavisinde çok yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Eğer kanda bulunan hemoglobin lazer ışığı ile hedeflenirse, ciltteki damar sorunları, damarlanmaya bağlı lekeler giderilebilmektedir. Diğer yönde ciltteki melanin pigmenti hedeflenirse cilt lekelerinin tedavisi sağlanmaktadır. Bu amaçla leke tedavilerine özelleşmiş olan en etkili lazerlerden birisi Nd-Yag tipi lazerlerdir.
Karbon peeling işlemi nasıl yapılmaktadır?
Cildin iyi temizlenmesinden sonra karbon partikülleri içeren koyu siyah renkli krem uygulama yapılacak bölgeye sürülür. Kremin içindeki karbon parçacıklarının cilt tarafından içeriye alınması yani gözeneklere alınması için 10 dakika kadar beklenir.
Karbon peeling işleminde kullanılan lazerler Q-switched Nd-Yag lazer cihazlarıdır. Bu cihazlardan çıkan lazer ışını siyah renkli karbon parçacıkları tarafından emilecek şekilde dalga boyuna sahiptir. Lazer cihazı ile yapılan atışlar ile cildin içine alınmış olan karbon partikülleri patlatılır. Bu sırada çıkan ısı sayesinde cildin üst tabakasında yüzeysel soyulma işlemi oluşur.
Kliniğimizde karbon peeling işlemin nasıl yapıldığı videodan izleyebilirsiniz:
Karbon peeling uygulaması hangi durumlarda kullanılır ve etkisi nedir?
Lekelerin parçalanması, cilt gözeneklerinin sıkılaşması, cilt gerginliğinin artması ve kollajen sentezinin artması önemli etkileridir. Bu etkileri sayesinde çeşitli nedenler ile oluşan cilt lekelerin tedavisi, orta düzeydeki kırışıklıkların giderilmesi, anti-aging etki ile cilt kalitesinin arttırılması, cilt yağ salgısının kontrolü ve cilt gözeneklerin kapatılması, siyah noktaların temizlenmesi durumlarında kullanılmaktadır. Uygulama sırasında hafif bir sıcaklık artışı hissedilmektedir. Uygulama sonrası güneşten korunmaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Karbon peeling uygulamasının bir hafta ara ile yapılan 8 seansa kadar uygulanması ile oluşturacağı etkilerin maksimale ulaşmasını sağlamaktadır.
Karbon peeling uygulamasının avantajları nelerdir?
- Diğer cilt soyma yöntemlerinden farklı olarak her mevsim rahatlıkla uygulanabilmektedir.
- Uygulama sırasında ağrı-acı hissi oluşmamaktadır.
- Uygulamadan sonra kabuklanma, ciltte soyulma, yara olmamaktadır.
- Uygulamadan hemen sonra kişi normal hayatına devam edebilmektedir.
- Koyu renkli cilde sahip kişilerde bile rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Karbon peeling dışında Q-Switched Nd-Yag lazer uygulama alanı nelerdir?
Lekeler;
- Yaşlılık ve güneş lekeleri (Senile - Solar lentigo)
- Doğum lekeleri
- Hiperkertozlar
- Melazma
- Gebelik lekeleri
- Akne lekeleri
- Cafeola lekeleri
- Çillerin giderilmesi
- Dövme sildirme
Damar sorunları;
- Kılcal varisler
- Yüzdeki telenjiaktaziler (kılcal damar genişlemeleri)
- Port Wine Stain (şarap lekesi)
- Cherry Angioma
- Spider Angioma (örümcek benzeri damar genişlemesi)
- Vascular nevus (damarsal benler)
- Residual hemangioma
- Lokal eritem (bölgesel kızarıklıklar)