KOLTUK ALTI BOTOKS TEDAVİSİ
Terleme Tedavisi
Terleme fizyolojik bir durumdur, ancak aşırı terleme sık görülen ve kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.Tüm vücut terlemesine karşı etkin bir yöntem yokken, bölgesel aşırı terlemeler botoks tedavisi ile rahatlıkla düzelebilmektedir. Avuç içi, ayak tabanı gibi bölgelere de uygulanan botoks, özellikle koltuk altı bölgesinde çok yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Bu sayfada terleme ve botoks ile tedavisi konusunda bilgilendirmeler bulacaksınız.
Terleme nedir ve nasıl oluşur?
Vücut ısısının düzenlenmesi yani termoregülasyonun önemli mekanizmalarından biri olan terleme hayat kurtarıcı bir fonksiyondur. Sıcak ortamda terleme olmadığı zaman artan vücut ısısı kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Terleme işlevi vücudumuzda bulunan 2-6 milyon arasındaki ter bezleri tarafından yürütülür. Ter bezleri ekrin ve apokrin bezler olmak üzere iki tiptir. Ekrin ter bezlerinin gövdeleri derinin alt kısımlarında yerleşir ve vücudun her tarafında dağılım göstermesine rağmen el, ayak, koltukaltı, alın bölgesinde daha yoğundur. Apokrin bezler ise kıl köküne açılan koltukaltı, genital bölge ve meme başında en sık bulunur.
TER KOKUSUZDUR.
Ter üretildiği zaman kokusuzdur.
Ancak bakterilerin üremesine neden olduğu için koku ortaya neden olur.
Aşırı terleme nedir?
Hiperhidrozis, denen aşırı terleme toplumda sık rastlanır. Eğer genel bir terleme yani tüm vücudu etkileyen bir terleme varsa tüm organizmayı etkileyen durumlar akla gelmelidir. Ateşli hastalıklar, hamilelik, menapoz, diyabet, tiroid hasatlıkları, hipoglisemi, parkinson, akromegali tüm vücutta aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Fakat daha sık görülen ise bölgesel fazla terlemelerdir. Özellikle koltukaltı, el-ayak bölgeleri bu konuda en fazla rahatsızlık duyulan bölgelerdir. Genellikle bir hastalığa bağlı olmayıp ailesel geçen bir durumdur. Bölgesel aşırı terleme oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir. Kişinin sürekli ıslak durumda olması, kıyafetlerde lekeler olması yanında, terleme sonucu oluşan kötü koku etrafını rahatsız etmektedir.
Aşırı terlemenin olası tedavileri nelerdir?
Sonuç alınabilecek tek bir çözüm yoktur. Genel vücut terlemesinde antikolinerik ilaçlar kullanılabilir, ancak bunların ağız kuruluğu, baş dönmesi, kabızlık, çarpıntı, idrar yapamama yan etkileri vardır. Sempatik sinirlerin operasyon ile kesilerek, ter bezleri sinirsel uyarımının baskılanması, özellikle çok aşırı el terlemesinde kullanılmaktadır. Antiperspiran denilen maddeler ile ter bezlerinin tıkanarak terleme engellenebilir. Alüminyum klorür hekzahidrat içeren ürünler bu amaç için kullanılmaktadır. Bunlar ciltte tahriş, giysilerde yıpranma yapabilmektedir. Bu arada unutulmamalıdır ki deodorantlar terlemeyi önlemezler. Bakterilerin üremesini önleyerek kötü kokuyu önlerler. İontoforez tekniği ise el ve ayak terlemesinde kullanılan bir yöntemdir.
Bölgesel aşırı terlemede botoks kullanımı nasıl etki göstermektedir?
FDA tarafından onaylanmış bir terleme tedavi yöntemi olan botoks enjeksiyonu, bölgesel terlemede kullanılmaktadır. Özellikle koltukaltı terlemesi başta olmak üzere el ve ayak terlemesinde botoks enjeksiyonları ile terleme 6 ay süresince önlenebilmektedir. Terlemede etkili sinirlerden olan kolijerjik sinir uçlarından asetil kolin maddesinin salgılanmasının baskılanması ile sinir fonksiyonlarını bölgesel olarak devre dışı bırakılır.
Botoksla terleme tedavisi öncesi terleme testi nasıl yapılmaktadır?
Ter bezleri belli bir bölgede bile her yere homojen olarak dağılmamışlardır. Alanlar halinde dağılım gösterirler. Botoks tedavisinin etkin olabilmesi için ter bezlerinin yoğunlaştığı alanlar saptanmalı ve tedavi bu alanlara yapılmalıdır. Bunun için iodin testi uygulanır. Test öncesi koltukaltı tüyleri kesilmiş olmalı ve 7 gün önceden terlemeyi önleyici ilaç ve kremler kesilmelidir. Terleme testi yapılacak bölgeye iyot çözeltisi sürülerek kuruması sağlanır. Kuruduktan sonra iyot çözeltisi üzerine nişastanın serpilir. Daha sonra 5 dakika kadar beklenilip ve gerekirse ortam ısısı arttırılarak terleme sağlandığında nişasta koyu mavi renge dönmesi sağlanır. Koyu mavi alanların işaretlenmesi sonucu, botoks uygulanacak bölgeler belirlenmiş olur.
Botoks uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Uygun düzeyde dozu ayarlanan botoks ilacı çok ince iğneler ile ter bezlerinin yoğun olduğu alanlarda deri içine enjekte edilir. Etkisi 2-3 günde başlayıp, 10 günde tam olarak oturmaktadır. Botoks enjeksiyonları ile ter bezlerinin sinirleri bloke edilmesinin etkisi yaklaşık 6 ay civarında terlemenin tamamen kesilmesi ile oldukça konforlu bir yaşam sağlamaktadır.
Kimlere botoks ile terleme tedavisi yapılmaz?
Gebelere, süt verme dönemindeki annelere, uygulanacak bölgede enfeksiyon olanlara, myasthenia gravis hastalarına, aminoglikozid ve penicillamin ilaçlarının kullanımında botoks tedavisi uygulanmamaktadır.
Kliniğimizde botoks ile yapılan terleme tedavisinin nasıl yapıldığını videodan izleyebilirsiniz: