DÖVME SİLDİRME
Dövmenin tarihi milattan önce 12. yüzyıla kadar dayanmaktadır.
Yüzlerce yıl önceden günümüze kadar popülerliği giderek artan bu uygulama birçok kişide yaş ilerledikçe ne yazık ki pişmanlık yaratabilmektedir.
O an için çok özel gelen bir şekil veya o an için çok özel olan bir isim artık bir şey ifade etmeyebilir.
Hatta görülmesine bile katlanılamaz duruma gelinebilir. Çare dövmeyi sildirmektir. Yaptırmak kadar kolay olmasa da, günümüz teknolojisinde artık istenmeyen dövmelerden kurtulmak mümkündür.
Araştırmalara göre her 4 kişiden 1’i belli bir müddet sonra dövmesini sildirmeyi düşünmekte. 40 yaşın üzerindeki kişilerin yarısı ise hayatının belli bir döneminde yaptırdığı dövme ya da dövmelerden pişmanlık duymaktadır.
Araştırmalara göre en çok rastlanan 5 dövme sildirme nedeni şunlardır:
- Dövmenin bir müddet sonra kişiler için anlamını kaybetmesi
- Dövme sanatçısı tarafından yapılan dövmeden memnun kalınmaması, iş kalitesinin beğenilmemesi
- Daha önce anlamı olan fakat artık anlamını kaybeden bir kişinin isminin yazılı olması
- Dövmenin artık o kişinin karakterini yansıtmaması.
- Fakat araştırma sonuçlarına göre en sık rastlanan dövme sildirme nedeni ise ‘’dövme yapıldığında henüz yeterince olgun olmamak’’.
Muhtemelen siz de yukarıdaki nedenlerden bir veya birkaçından dolayı Antalya’da dövmenizi sildirmeyi düşünüyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. O zaman kafanızdaki oluşabilecek tüm sorulara cevap bulabileceğiniz yazımızı okumaya devam edin!
Dövme Silme Uygulamasının Adımları Nelerdir?
Eğer DK Klinik gibi dövme silme işlemini yıllardan beri uygulayan bir hastane ya da kliniğe giderseniz aşağıdaki adımları deneyimlemeniz beklenir.
1.Dövme Analizinin Yapılması
Dövmenin boyutu, rengi, derinliği, eğer varsa yarattığı iz miktarı gibi faktörler uzmanımız tarafından incelenir. Ayrıca dövme yapılırken kullanılan boya miktarı gözlemlenir. Bu analiz sonucunda Kerbai-Desai Ölçüsü denilen ölçüye göre puanama yapılır.
Kirbei-Desai ölçüsü, bize dövmenizin silinmesi için ortalama kaç seans gerektiğiyle ilgili bilgi verir.
Dolayısıyla, dövme silmede uzmanınızın iyi bir analiz yapması oldukça önemlidir. Dövme sildirme işlemi yapmadan önceki süreçte dövme silinecek bölgenin güneş ışığına maruz kalmaması önemlidir.
Eğer bu bölgede güneşlenme etkileri görülüyorsa işlem uygulanmamalı ve güneş etkisi ortadan kalkıncaya kadar beklenmelidir.
2. Cildin Dezenfekte Edilmesi
Dövme uygulanacak bölge ve çevresi özel ürünlerle dezenfekte edilir.
3. Anestezi Kremi Sürülmesi
İşlem süresince ağrının daha az hissedilmesi için lokal anestezi kremi veya iğneli lokal anestezi yapılır.
4. Uygulamanın Başlatılması
Cihazın dövmeye göre doz ayarlaması yapılır ve işlem başlatılır.
5. Nemlendirici ve Antibiyoktikli Kremlerin Sürülmesi
İşlemden sonra antibotikli krem ile cilde uygun nemlendirici kremler bölgeye uygulanır ve bölge nemlendirilir. Ayrıca gerek görüldüğü takdirde 2-3 gün süresince antibiyotikli krem kullanımına devam edilebilir (uzmanınıza danışınız).
Dövmem Kaç Seansta Silinir? İşlem Ne Kadar Sürer?
Kliniğimize gelen bazı hastalarımız, örneğin düğün ya da askere gitme gibi hayatları için önem teşkil eden bir durumdan dolayı acilen dövmesini sildirmek istemektedir. Tek seansta dövmeyi ortadan kaldırmak mümkün değildir. Tek seansta iyi bir sonuç alınabilecek bir dövmeye işlem yapılsa bile işlem etkisinin görülmesi süre almaktadır.
Tatmin edici sonuca 5 ila 10 seans arasında ulaşılmaktadır. Dövmenizin kaç seansta silineceği dövme boyasının derinliği, silme işleminin yapan kişinin tecrübesi ve dikkati, cihazın kalitesi, dövmenin boyutu ve rengi gibi birden fazla faktöre bağlıdır.
İyi bir sonuç alınması için her bir seans aralığı ise 8 hafta arasında olmalıdır.
Hangi Lazer Cihazı Dövmeyi Daha İyi Siler?
Bilimsel olarak lazer ile dövme silmede altın standart olan cihaz Q-Switch ND-Yag’dır. DK Klinik’te dövme silme için FDA onaylı (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) Q-Switch ND-Yag cihazı kullanılmaktadır.
Dövme Silmenin Etki Mekanizması Nasıl Çalışır? Dövme Nasıl Silinir?
Dövme boyaları orta deri tabakası (dermis) düzeyine zerk edilmektedir. Lazer ışını üst deri tabakasını geçerek rahatlıkla orta deri tabakasına yani boyanın olduğu katmana ulaşmaktadır.
Lazer cihazı dövmeye uygulandığında öncelikle dövme boyası mikro parçalara ayrılır, bağışıklık sistemi hücrelerimiz (fagositler) ise bu boya parçalarını temizler ya da bu mikro parçalar lenf damarlarımız aracılığıyla temizlenir. Bu süreç 6 ila 8 hafta sürmektedir. Dolayısıyla boyanın vücudumuzdan temizlenme hızı iki seans arasında beklenilmesi gereken süreyi belirler.
Her seanstan sonra derinin üst kısmı kabuklanarak veya pullanarak dökülmektedir.
Lazer ışını koyu renkli boyalar üzerinde daha fazla etki gösterirken, sarı, yeşil gibi açık renkler üzerinde daha sınırlı etkiye sahiptir. Bunun yanında yüz gibi derinin daha ince olduğu ve kanlanmanın iyi olduğu bölgelerde iyileşme süreci daha hızlı ve daha etkili olmaktadır.
Dövme Silme Uygulamalarında Başarı Oranı Nasıldır?
Dövme silmede başarı, dövmenin yapılışından başlamaktadır. Başarıyı etkileyen faktörler şunlardır;
- Dövmenin yapılması sırasında verilen boya maddesinin deri içine aynı düzeye verilmesi çok önemlidir. Bu da dövme yapanın profesyonelliğini göstermektedir. Aynı düzeye verilmeyen boyalar yüzünden lazer ışını üst taraflarda tutulmakta, alt düzeydekilere erişememektedir.
- Tek renk kullanılan dövmelerde başarı daha yüksektir.
- Belli bir rengin silik veya çok koyu olarak dövmede kullanılmasından ziyade orta koyuluktaki renklerde başarı oranı çok daha iyidir.
- Kullanılan boya kalitesinin iyi olması, silme işleminin de daha başarılı olmasını sağlamaktadır.
Dövme silme işleminde ideal olan boyaların tamamen ortadan kaldırılarak görünmez hale gelmesidir. Siyah renkli iyi yapılan dövmelerin silinmesinde başarı %90'ların üzerine çıkabilmektedir. Ancak silmede temel başarı kriteri, var olan yazının okunmaması veya şeklin ne olduğunun anlaşılamamasıdır.
8 Seans Dövme Silme Uygulaması Sonucu:
10 Seans Dövme Silme Uygulaması Sonucu:
8 Seans Dövme Silme Uygulaması Sonucu:
Dövme Silme Uygulaması Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Uygulama öncesi;
- Dövme silme işlemi uygulanacak bölgenin 2 hafta önceden başlayarak güneşten korunması gerekmektedir.
- Tüyler var ise uygulama yapılacak bölge tıraş edilmelidir.
- Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar tedaviden 2 gün önceden itibaren kesilmelidir.
- Demir ilacı kullanılıyorsa doktora söylenmeli ve gerekli görüldüğü hallerde belli bir süre kesilmelidir.
Dövme Silme Esnasında Acı Hisseder Miyim?
Kliniğimizde dövme sildirmeye gelen birçok kişiye acı düzeylerini soruyoruz ve genelde aldığımız cevap ‘’beklediğimden daha az’’ oluyor. Daha önce lazer epilasyon yaptırdıysanız, dövme silmedeki acı düzeyi de benzer olacaktır. Ayrıca birçok hasta da dövme yaptırma ve dövme sildirmenin benzer acı düzeyini sahip olduğunu belirtmektedir. Bazı hassas noktalar için ise lokal anestezik enjeksiyonu yapılabiliyor. Ayrıca yine soğuk kompres uygulaması ile acı hissinin daha az olması sağlanabiliyor.
Her ne kadar acıyı minimize etmek için krem ile lokal anestezi uygulaması yapsak da acı eşiği kişiden kişiye göre değişmektedir. Fakat acı eşiğiniz ne kadar düşük olursa olsun katlanılmayacak bir acı ile karşılaşmayacağınızı belirtebiliriz.
Dövme Sildirme Fiyatlarını Öğrenebilir Miyim? Fiyatlama Hangi Kritere Göre Yapılıyor?
Lazerle dövme silme işleminde fiyatlandırma seans başına yapılır. Bu yüzden dövme sildirmek isteyen kişiler dövmelerinin kaç seansta silineceğini işlem öncesinde bilmek ister.
Dövmenin rengi, derinliği, boyutu ve bölgesi seans sayısını belirleyen en önemli etkenlerdir.
Dolayısıyla dövme silme işleminde renkli olan, derin olan ya da boyutu büyük olan dövmeler için daha fazla zaman ve malzeme tüketimi gerekir.
Bu durumda fiyatları yükseltmektedir. Dövme sildirme işlemi için alınacak ücret, uzmanlarımız tarafından dövmeniz incelendikten sonra ortaya çıkacaktır. DK Klinik’te öngörüşmeler ücretsizdir.
Dövmemi Sildirirsem Hala İz Kalır mı?
Dünyadaki en son teknoloji cihazlar ya da uygulanan teknikler dahi dövmenizi tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamayabilir. Fakat hastanın takibinin iyi yapılması, bu işlem için uygun ve kaliteli bir cihaz ve lazer atışlarını dikkatli uygulayan bir personel sayesinde dövme silme işlemi oldukça tatmin edici sonuçlar verecektir.
Dövme silme işleminin iz bıraktığı ile ilgili yaygın bir inanış vardır. Oysa işlemin iz bırakma ihtimali oldukça düşüktür ve genellikle birkaç faktöre bağlıdır.
Bunlardan birincisi, dövme silme işlemine uygun olmayan bir cihazın kullanılması ya da uygulayacının yanlış atış ayarlarını kullanmasıdır.
Bir diğer neden dövme sanatçısının dövme boyasını orta katmana değil, daha derin katmanlara zerk etmiş olmasıdır. İyi bir dövme sanatçısı, dövme boyasını cildin derin katmanlarına uygulamaktan kaçınır.
Dövme silme işleminin iz bıraktığı algısının oluşmasındaki önemli bir neden de dövme uygulaması yapılırken izin oluşması fakat dövmenin bu izi gizlemesinden kaynaklanmaktadır. Lazerle silme işlemi yapıldığında dövme kaybolmaya başladıkça aslında var olan iz görünür hale gelmektedir.
Doğal Yollarla Dövme Silinebilir mi?
Dövme silmede lazer dışında kullanılan diğer tekniklerin pozitif sonuç vermesi oldukça güçtür.
Özellikle internet mecrasında ne yazık ki ‘’evde dövme silme’’ ya da ‘’limonla istemediğiniz dövmenizi silin’’ gibi bilimsel hiçbir yanı olmayan, ayrıca kişinin sağlığını riske atan yöntemler oldukça popülerdir.
Kullanılan jel, limon ya da herhangi bir ürün dövme boyasının olduğu cildimizin orta tabakasına ulaşamaz bu yüzden dövmeyi silemez.
Bilimsel ve güvenilir olmayan tekniklerden biri de tuz ile dövmenin silmedir. Bu yöntem cildinizi yakabilir, kalıcı hasar verebilir. Kesinlikle kaçınınız.
Doğal yollarla ya da dövme silme jeli gibi ürünlerle kalıcı bir dövme silinemez.
Dövme Sildirmede Riskler Nelerdir? Yan Etkiyle Karşılaşır mıyım?
Her kozmetik işlemde olduğu gibi dövme sildirme işleminde de bazı yan etkiler ve riskler vardır. Bu yan etkilerin görülme sıklığının güvenilir kliniklerde oldukça düşük olması beklenir. Ya da bazı yan etkiler görülse bile dermatolog gözetiminde olan merkezler, bu yan etkilerin ortadan kalkması için gerekli olan değişiklikleri uygulayabilir.
Örneğin, uygun olmayan ve düşük kaliteli bir cihazla işlem yapan bir merkez ya da eğitimi yetersiz bir personelin uygulama yaptığı bir merkezde deri renginde artış olarak tanımlanan ‘’hiperpigmentasyon’’ ya da deri renginde azalma olarak tanımlanan ‘’depigmentasyon’’ görülme ihtimali artacaktır.
Ya da oldukça düşük bir risk olan enfeksyion riski bu merkezlerde gerekli hijyen koşulları sağlanamaması ya da hastanın doğru şekilde bilgilendirilmemesinden dolayı daha yüksek olabilir.
Diğer taraftan işlemin yan etkileri olan kızarıklık, kaşıntı, kabuklanma, hassasiyet gibi bulgular geçicidir.
Genel olarak işlemin oldukça nadir görülen nispeten ciddi sayılabilecek riskleri enfeksiyon, hiperpigmentasyon ya da depigmentasyon ve alerjik reaksiyondur. Kliniğimizde bu riskleri minimize etmek için:
. FDA onaylı bir dövme silme cihazı kullanırız
. İşlemi yapan personelimiz dövme silme konusunda eğitimli ve tecrübelidir
. Uygun hijyen koşullarını sağlarız
. Allerjik kişilerde ve alerjik reaksiyon olma ihtimali söz konusu ise,tedaviyi uygulmadan önce oldukça küçük bir bölgeye deneme atışı uygular ve cildin göstereceği reaksiyonu 1 hafta sonunda gözlemleriz. Eğer alerjik bir reaksiyon varsa hastamızın bu işlem için uygun olmadığını baştan söyler ve işleme devam etmeyiz. Bu süreçte herhangi bir ücret almayız.
Dövme Silme Uygulaması Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- İşlemden sonraki 72 saat boyunca işlem yapılan bölgeniz sıcak ile temas etmemelidir. Bu süre zarfında saunaya girmekten, buhar banyosu yapmaktan, güneşlenmekten ya da güneş ışığına maruz kalmaktan, sıcak su ile duş almaktan, jakuziye girmekten ya da terlemenize neden olacak aktivitelerden kaçınmalısınız. İşlemden sonraki gün duş alabilirsiniz, ancak duşunuzu ılık suyla alın ve işlem uygulanan bölgeye tazyikli su temas etmesinden kaçının.
- İşlemden sonra uygulama yapılan bölgede kızarıklık, şişkinlik, kaşıntı, kabuklanma ya da sulanma ile karşılaşabilirsiniz. Bu genellikle birkaç saat içerisinde azalmaya başlar ancak kızarıklık 10 güne kadar sürebilir. Bu beklenen bir durumdur.
- İşlemden sonra alanı nemlendirmesi için ve iyileşmeyi hızlandırmak için bepanthol krem öneriyoruz. Bu kremi iki hafta boyunca kullanabilirsiniz.
- İşlem yapılan bölgeyi güneşten korunmak için işlemden sonraki 3 ay boyunca 30 faktör ve üzeri güneş koruyucu kullanın. Biz, güneş koruyucunun dövme silmeden bağımsız olarak yaz ve kış düzenli olarak kullanılmasını öneriyoruz.
- İşlemden sonraki iki gün boyunca bu bölgeye makyaj yapmayın.
- Eğer uygulama yapılan bölgede enfeksiyon geliştiğinden şüphe ederseniz panik yapmadan klinik doktoruyla iletişime geçin. Lokal antibiyotik kremleri kullanarak enfeksiyon ortadan kaldırabilmektedir.
Kliniğimizde dövme silme işleminin nasıl yapıldığını videodan izleyebilirsiniz: