ALTIN İĞNE - RADYOFREKANS
Bu yöntem için kullanılan isimler;
- Altın İğne
- İntracel
- Saten yüz germe
- Fraksiyonel Radyofrekans
- Fraksiyonel İğneli Radyofrekans
- İğneli Radyofrekans
- İğneli Fraksiyonel Radyofrekans
Yukarıda verilen isimlerin hepsi aynı yöntem için kullanılan değişik isimlendirmelerdir.
Radyofrekans nedir?
Termostimülasyon tekniğine bağlı cilt kalitesinin arttırılması işleminden kullanılan cihazlara radyofrekans cihazları denir. Kontrollü bir şeklide uygulanan elektromanyetik radyo dalgalarının cilt ve cilt altı dokularını ısıtması esasına dayanmaktadır. Amaç cilde herhangi bir hasar vermeyecek şekilde doku içinde ısı yaratıp, tamir süreçlerinin devreye girmesini sağlamaktadır. Fazla ısınmayı organizma hasarlanma olarak algılar ve tamir aktivasyon süreçlerini devreye sokar.
Radyofrekans cihazlarının tipleri ve özellikleri nelerdir?
Uzun bir süre önce tıpta kullanılmaya başlayan radyofrekans cihazları, teknolojik gelişmeden oldukça etkilenmiştir. Temel radyofrekans cihazları arasında bipolar ve monopolar cihazlar vardır. Bipolar cihazlar cildin daha yüzeyel tabakalarında etkili iken, monopolar radyofrekans cihazları daha derin dokularda ısı artışına neden olmaktadır. Daha sonra geliştirilen tripolar cihazlar ile ise daha geniş bir katman etkilenebilmektedir. İkinci kuşak radyofrekans cihazları fraksiyonel cihazlar olarak karşımıza çıkmıştır.
Fraksiyonel radyofrekans nedir?
Medikal alanda uzun yıllardır kullanılan radyofrekans yönteminin klasik uygulaması, cilt ve kozmetoloji alanında da uzun süreden beri kullanılmaktadır. Ancak gelişen teknoloji bu yöntemin oldukça evrilmesini sağlamıştır. Bu durum klasik radyofrekans metoduna iki yeni özellik eklenmesi ile çok etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. İlki radyofrekans yönteminin fraksiyonel hale getirilmesidir. Bu teknikte uygulanacak güç bir bütün halinde değil, yan yana birçok küçük noktadan cilde nüfus etmektedir. Bu sayede arada kalan sağlam dokular sayesinde hasarın çok daha az olması sağlamaktadır. Bu sayede ikinci kuşak radyofrekans cihazları olan “fraksiyonel radyofrekans” daha çok bilinen adı ile Thermage (termaj) cihazları piyasada yer almıştır. Halen geniş kullanım alanı bulunan radyofrekans cihazı olan termajda derinin tüm katmanları etkilenmektedir. Bu aşamadan sonra eklenen ikinci yenilik ise mikro -iğneler ile cildin doğrundan içine enerji akımını veren üçüncü kuşak radyofrekans cihazlarıdır.
Mikro-iğneler ile donatılmış olan radyofrekans cihazının akım çıkışı sağlayan ünitesi derinin üst tabakası olan epidermisi atlayıp, dermis denen orta tabakaya ulaşmaktadır. Kullanılan iğnelerin uzunlukları 0.5 ile 3.0 mm arasında değişmektedir. Burada kullanılan iğneler altından yapıldığı için bu yöntem “altın iğne” olarak ta anılmaktadır. Bu yöntem de yapılan bir yeni aşama ise akımın tüm iğne boyunca değil, yalnızca iğnenin ucundan verilmesidir. Böylece çok daha az hasar ile çok daha güzel sonuçlar alınmaktadır.
Radyofrekans uygulamasının etkileri nelerdir?
Radyofrekans enerjisinin altın iğneler ile doğrudan dermis tabakası içine aktarılması sonucu burada oluşan koagülasyon ile kolajen liflerinde hızlı bir parçalanma sağlanır. Bunun sonucu yeniden organize olan lifler kısa bir süre içinde kasılmayı, toparlanmayı sağlayacak şekle gelirler. Fibroblast hücrelerinin uyarılması ile de yeni kolajen üretimi başlatılır.
Fraksiyonel radyofrekans uygulamasının kullanım alanları nelerdir?
- Cilt kırışıklıklarının tedavisi
- Cilt yenilenmesi ve kalitesinin arttırılması
- Yüz, boyun, dekolte bölgesi sarkmaları
- Yara izi (skar) tedavisi
- Sivilce izlerinin tedavisi
- Cilt lekelerinin tedavisinde
- Gözeneklerin sıkıştırılması
Fraksiyonel radyofrekans uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Yeni teknolojik cihazlarda uygulama artık daha konforlu olmaktadır. Ancak yine de uygulama öncesi anestezik kremler ile oluşabilecek ağrı hissi minimale indirilmektedir. Radyofrekans uygulamasının her mevsimde yapılabilmesi, lazer uygulamalarına göre bir avantaj göstermektedir. Uygulama yüz bölgesi için 30 dakika civarında sürmektedir. Genellikle kırışıklık ve cilt kalitesinin artması için 4 hafta ara ile 2 seans yapılmaktadır. Ancak yara ve akne izleri için daha fazla uygulama gerekebilir.
Uygulama sonrası 1-2 gün bir miktar kızarıklık olabilmektedir, bazen hafif bir kabuklanma gözlenmektedir. Uygulama sonrası, ertesi gün uygun kapatıcılar ile sosyal yaşama rahatlıkla devam edilebilmektedir. Etkinin görünmesi birkaç hafta almaktadır. Maksimum etki ise son seanstan 3-4 hafta sonra izlenmektedir. Uygulama sonrası düzenli olarak nemlendirici krem kullanılmalı ve güneşten koruyucu krem de mutlaka ihmal edilememelidir.
Fraksiyonel iğneli radyofrekans hangi durumlarda uygulanmamalıdır?
- Herpes (uçuk) durumu
- Uygulama yapılacak bölgede aktif enfeksiyon varlığı
- Hamilelik
- Kalp pili olanlar
- Kanser hastalarında
- Epilepsi hastalarında