Şeker Hastaları Saç Ektirebilir Mi?
Saç ekimi işlemi çoğu insanda güvenli ve başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Buna diyabet (şeker) hastalığı olanlar da dahildir ancak sonuçların başarılı olması hastalığınızın kontrol altında olup olmamasına bağlıdır.
Ayrıca, işlemin başarısı hangi tip diyabet hastası olduğunuz ile de yakından ilgilidir. Diyabet hastası olarak saç ekimi yaptırmak istiyorsanız, göz önünde bulundurmanız ve cerrahınızla da görüşmeniz gereken birkaç önemli husus vardır:
Göz önünde bulundurulacak hususlar:
- Kan şekeri seviyeniz ne kadar kontrol altında?
- Uzun saç ekimi işlemi kan şekeri ve hormonları nasıl etkiler?
- Diyabet hastalığınız saç ekim işleminden sonra yara iyileşmesine nasıl etki eder?
- Diyabet hastalığınızın saç dökülmesine etkisi
- Diyabet hastalığınızın dolaşım ve bağışıklık sistemine etkisi
Dikkatli bir planlama ve uzman doktorlarımızla, diyabet hastalığınız olsa da başarılı bir şekilde saç ektirebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz hususlara girmeden önce, şeker hastalığının neden saç dökülmesine neden olabileceğini inceleyelim:
Diyabet Hastalığı Neden Saç Dökülmesine Yol Açar?
Diyabet, kandaki şeker seviyesinin çok yüksek olduğu karmaşık bir rahatsızlıktır.
Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet olmak üzere iki farklı diyabet hastalığı mevcuttur. Tip 1 diyabet, tip 2’den daha az görülür ve insülin üreten hücrelere saldıran vücudun bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Genellikle çocukluk çağında teşhis edilir. Tip 2 diyabet genellikle ileri yaşlarda görülür ve vücudun yeterli insülin üretmemesi ya da vücudun insüline doğru şekilde tepki verememesinden kaynaklanır.
İnsülin, kan şekeri (glikoz) seviyelerini kontrol altında tutmak için gereklidir, bu nedenle her iki tip diyabet hastalığı, insülin seviyesi ilaç ve/veya doğru beslenme ile kontrol edilmezse glikoz kandaki glikoz seviyelerinde tehlikeli artışlara neden olabilir.
- Diyabette Hormonel Dengesizliklere Bağlı Saç Kaybı
Kan şekerinde diyabete bağlı gerçekleşen kontrolsüz inişler ve çıkışlar saç dökülmesine yol açabilir. Saç büyümesini ve kıl foliküllerinin sağlığını düzenleyen hormonlar da dahil olmak üzere, vücudumuzdaki bütün hormonlar “endokrin sistemi” tarafından idare edilmektedir.
Kan şekeri seviyeleri kontrol altında değilse, bu durum endokrin sistemini bozabilir. Bu durum, saç büyümesini etkileyen testosteron ve dihidrotestosteron (başka bir testosteron hormonu) gibi “androjen” hormonların işleyişinde bozulmalara neden olabilir. Bunun sonucu olarak, etkisiz kalan saç kökleri sağlıklı saçlarını kaybetmeye ve yeni saç üretmemeye başlar; bir süre sonra saçınızda açılmalar ve incelmeler başlar.
Burada size iyi bir haberimiz var; eğer kan şekerinizi doğru beslenme veya ilaçlarla kontrol altında tutarsanız, saçlarınızın yeniden çıkmaya başladığını görebilirsiniz. Bu aşamada, saç ekimi işlemi bu büyümeyi artırmak için idealdir.
- Diyabete Bağlı Kan Dolaşımı Sorunları Yüzünden Görülen Saç Dökülmesi
Diyabetin saç dökülmesine yol açmasında bir başka neden ise kan dolaşımında görülen problemlerdir. Kan şekeri seviyeleri kontrol altında tutulamayıp aşırı yükselirse, kandaki bu aşırı şeker, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin ile reaksiyona girebilir.
Hemoglobin, vücudumuzun bütün bölgelerine oksijen taşımakla sorumludur. Kanda yüksek miktarda şeker varsa, hemoglobin “glikosile” olur. Bu glikosile hemoglobin, normal hemoglobine göre farklı bir şekle sahiptir ve kılcal damarlar olarak adlandırılan küçük damarlarımıza sıkışabilir. Bu durum, oksijenini vücuda gerektiği kadar iyi taşınamamasına ve farklı dokuların ve hücrelerin oksijensiz kalıp ölmesine neden olur. Eğer aynı durum saç kökü hücrelerinde gerçekleşirse, saç kökleri ölecek ve saçlarınız dökülmeye başlayacaktır.
Dolayısıyla, kan şekerinizi kontrol altında tutmak, hem sağlıklı saç kökleri hem de vücudunuzun diğer bölgeleri için hayati önemdedir.
- Diyabetik Otoimmün Hastalığa Bağlı Saç Dökülmesi
Bir otoimün rahatsızlığı olan Tip 1 diyabeti hastaların bağışıklık sistemi yanlışlıkla sağlıklı hücrelere saldırdığı için bu kişilerin saç dökülmesi yaşamaları beklenebilir.
Saç kökü hücrelerinde görülen bu durum alopesi areata olarak bilinir ve aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Bu tarz saç kaybı, Tip 1 diyabet hastalarında daha sık görülür.
İnsüline Bağımlı Tip 1 Diyabet Hastaları Saç Ektirebilir Mi?
Eğer şeker hastalığını kontrol altında tutmak için günlük olarak iğneyle insülin almanız gerekiyorsa (genellikle tip 1 diyabet hastaları), çoğu durumda saç ekimi yaptırmanız önerilmez. Çünkü saç ekimi, genelde uzun zaman alan cerrahi bir işlemdir ve bu sırada kan şekerinizde tehlikeli inişler ve çıkışlar olabilir.
Ancak, çoğu Tip 2 diyabet hastasında, saç ekimi başarılı bir şekilde yapılabilir ve yapılmaktadır.
Tip 2 Diyabet Hastalığımın Saç Ekimini Etkileyip Etkilemeyeceğini Nasıl Anlarım?
Herhangi bir saç ekimi işlemine başlamadan önce, uzman doktorlarımız ve dermatologlarımız, sizinle konuşarak hastalığınızın öyküsünü eksiksiz bir şekilde kayıt altına alır. Tip 2 diyabet hastasıysanız, saç ekimine ne kadar uygun olduğunuzu ve işlemin ne kadar başarılı olabileceğini ortaya koyabilmemiz için, daha detaylı bir görüşme yapmanız gerekecektir.
- Kan Testleri
Saç ekimi işleminden önce, size ‘HbA1c’ testi adı verilen özel bir kan testi yapmamız gerekecektir. Bir diyabet hastası olarak bu testi muhtemelen biliyorsunuzdur. Kanda ne kadar glikosile hemoglobinin bulunduğunu tespit eden bir laboratuar testidir. Bu kan şekerinizin ne kadar iyi kontrol altında tutulduğunun göstergesidir.
Test sonucu ne kadar yüksek olursa, kan şekeriniz o kadar az kontrol altında demektir, dolayısıyla saç ekimi işleminden kaynaklanan komplikasyonlar da o kadar çok olacaktır.
Ayrıca, saç dökülmesini etkileyebilecek testosteron ve dihidrotestosteron hormon seviyelerini test etmek için kan örnekleri alabiliriz. Hormon düzeyleriniz saç ekimi işleminin ne derece başarılı olacağı hakkında bir fikir verebilir, ancak uzmanlarımız sizinle bu konuyu görüşeceklerdir.
- Saç Ekimi İşleminin Süresi
Saç ekimi işlemi, genellikle altı ila dokuz saat süren uzun bir cerrahi işlemdir. Bu gerçekten uzun bir süredir ve kan şekerinizin iyi hesaba katılması gerekir.
Herhangi bir saç ekimi işleminde yaşanabilecek anksiyete (kaygı), adrenalin ve uzun süreli açlık, “glukagon” adı verilen başka bir hormonun salınmasına neden olabilir. Glukagon, insüline zıt yönde etki gösterir ve kan şekerinin çok fazla düşmesini önler. Diyabet hastası birisinin glukagon seviyesisinin yükselmesi o kişinin kan şekerini tehlikeli seviyelere tırmandırabilir.
Saç ekimi tedavisi için uygun görülürseniz, kan şekerinizi işlem boyunca normal seviyelerde olup olmadığını ölçmek için işlem sırasında belli aralıklarla rutin kan örnekleri alabiliriz.
- Yaraların İyileşmesi
Zaten bildiğiniz veya deneyimlediğiniz üzere, bazı diyabet hastaları yaralarının iyileşmesinde sorunlar yaşamaktadır. Şeker hastalığı olmayan bir kişide çabucak iyileşebilecek yaralar, kan şekerini yeterince kontrol altında tutamayan diyabet hastalarında çok daha uzun sürede iyileşebilmektedir.
Yaralar aynı zamanda daha kolaylıkla enfeksiyon kapar ve bu da etrafındaki dokunun nekrozuna yani ölümüne neden olabilir. Bu, dolaşım sorunlarından kaynaklanmaktadır ve özellikle ayak bölgesinde kendini gösterir.
Kafa derisinde kan dolaşımı oldukça iyidir ve yara iyileşmesi sorunu bu alanda çok sık görülmez ancak yine de olasıdır. Saç ekimi tekniği olarak FUE (Follicular Unit Extraxtion) yöntemini seçerseniz, bu teknikte kafa derisinde sadece çok küçük yaralar oluşacağından, FUT (Follicular Unit Transplantation) yöntemine göre çok daha az sorun yaşarsınız.
Doktorlarımız, diyabet hastası olmanız durumunda seçtiğiniz yöntemden bağımsız olarak, iyileşme sürecinizi kontrol edebilmek için kliniğimizi daha sık ziyaret etmenizi isteyecektir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki, Tip 2 diyabet hastalığınız kontrol altında olduğu sürece uzmanlarımız işlem öncesi, sırasında ve sonrasında gerekli önlemleri alarak, sizinde herkes gibi saç ekiminden başarılı bir sonuç almanız için yoğun çaba sarf edecektir.
Daha fazla ayrıntı için hemen bizimle iletişime geçin.