Saç Nakli Kansere Sebep Olur mu ?
Saç nakli yaptırıp yaptırmamayı düşünüyorsanız, muhtemelen kafanızda çok fazla soru işareti vardır. Ne kadar acı verir? Bana kaça malolur? Hangi cerrahi yöntemi kullanabilirim? Nekahat dönemi nasıldır?
Bunların hepsi son derece geçerli sorulardır. Bunların hepsini hatta daha fazlasını, bilgilendirici saç nakli ve restorasyonu blog sayfalarımızda cevaplandırıyoruz. Ayrıca, yardımsever ve bilgili personellerimiz de, aklınıza takılabilecek soruları cevaplandırmak üzere daima hazır beklemekteler.
Peki ya yan etkiler? Saç nakli işlemi herhangi bir yan etkiye sebep olur mu? Bu riskler nelerdir? Herhangi bir enfeksiyon kapabilir miyim? İşlem sonrası ne kadar yara izim olacak? Saç nakli işlemi sağlık durumumu etkiler mi? Saç nakli işlemi cilt kanseri ya da başka kanserlere neden olur mu?
Saç Nakli ve Kanser
Bu sorunun cevabı basittir. Hayır, saç nakli işlemi cilt kanseri ya da herhangi bir kansere sebep olmaz. Kanser genellikle genetik, sigara, kötü beslenme ya da asbest gibi bilinen kanserojenlerin solunması ya da yenmesi gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır.
Saç nakli, kafa derisindeki bir bölgeden, genellikle arka taraftan alınan saç foliküllerinin, başın diğer tarafına, genellikle başın üst ve ön kısmına nakledilmesidir. Dolayısı ile tekrar nakledilen, sizin kendi cilt hücreleriniz ve saçınızdır. İşte bu yüzden kansere neden olmaz.
Umarız bu sizi biraz rahatlatmıştır.
Ancak yine de saç nakli işleminin nelerle sonuçlanabileceğine dair kaygılar taşıyor olabilirsiniz. O halde size bir araya getirdiğimiz birkaç yan etkiyi sıralayalım.
Saç Nakli İle İlişkili Yan Etkiler Nelerdir?
Bu liste, kapsamlı olmayan ancak saç nakli sonrası yaşayabileceğinize ve neler yapabileceğinize dair bazı şeylerin listesidir. Alıcı ve verici alanda da meydana gelebilecek yan etkiler vardır. Hiç yaşamayabilirsiniz ya da bazılarından etkilenebilirsiniz. Ancak bunların tamamı telafi edilebilecek yan etkilerdir ve eğer endişe duyuyorsanız tıbbi yardım almalısınız.
Yara İzleri
Foliküler Ünite Ekstraksiyonu veya FUE yöntemi ardından, Foliküler Ünite Transferi veya FUT saç nakli işlemi yaptırdıysanız, yara izleri daha sık görülür.
FUT yöntemi, “şerit alma” olarak da bilinir ve neden böyle adlandırıldığını anlamak kolaydır. Başın arkasında, bir kulaktan diğerine, 1 cm genişliğinde ve 1,5 cm uzunluğunda deri şeridi almayı kapsamaktadır. Daha sonra, bu foliküller mikroskop altında şeritten ayrılır ve tekrar kafa derisinin saçsız bölgesine nakledilir.
FUE yöntemi, daha sonra saç kaybının olduğu alana transplante edilen tekli foliküler birimleri çıkarmak için küçük bir punch aleti kullanmayı içerir.
FUT işleminin, FUE işlemine oranla daha fazla yara izi bırakmasını anlamak kolaydır. FUT yaraları, başın arka kısmında uzun saçlarla kamufle edilebilir, ancak günümüzde çoğu cerrah az miktarda yarayla sonuçlanan FUE yöntemini uygular.
Enfeksiyon
Cilt üzerinde delikler açan herhangi bir tıbbi işlem her zaman bir enfeksiyon riski taşır. Ancak, güvenilir ve temiz bir saç restorasyon kliniği seçmek önemlidir.
Saç naklinden sonra, doğru bakımla ilgili size verilen tavsiyeyi izlemeniz de önemlidir.
Saç naklini takip eden günlerde ve haftalarda herhangi bir ateş, iltihaplanma veya güçlü bir koku fark ederseniz, tıbbi tavsiye almanız çok önemlidir. Bir enfeksiyonunuz varsa, antibiyotiğe ihtiyacınız olabilir. Eğer ilgisiz kalırsanız, kalıcı yara izi ve başarısız bir saç nakli riskini göze almış olursunuz.
Aşırı Kanama
Özellikle FUT metodu ile saç nakli yaptırdıysanız, biraz kanamanızın olması normaldir. Ancak eğer kanama birkaç günden fazla sürdüyse ve yastığınıza, şapkanıza ya da giysilerinize bulaşacak boyutta ise kontrol edilmesi gerekmektedir.
Ekstra kompres bandajına veya birkaç küçük dikişe ihtiyacınız olabilir. Ancak bu durum tedavi edilmezse, başarısız bir saç nakliyle sonuçlanabilir.
Şişlikler
Eğer bir saç nakli işlemi sırasında neler olduğunu merak ediyorsanız, şişliklerin yaygın olduğu konusu çok şaşırtıcı değildir. Ancak bu durum minimum düzeydedir. Bazı vakalarda, şişlikler yüze yayılabilir ve hatta gözlerde morlukla beraber de görülebilir.
Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, cerrahınıza başvurun.
Morarma
Düşük düzeyde morarma da saç nakli işlemlerinde beklenen bir durumdur. Bazen morarmış gözler de görülebilir ve cerrahınız gerekli görürse tıbbi müdahale önerir.
Uyuşma
Saç nakli işleminden sonra, işlem yapılan bölgelerin uyuşması birkaç ay boyunca sürebilir ve bu tümüyle normaldir. Ancak dört ila altı aydan uzun sürerse, o zaman cerrahınızla görüşün.
Kaşıntı
Kaşıntı, vücudun herhangi bir travmadan sonra geçirdiği normal iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Çocukken bisikletinizden düştüğünüzde, dizinizde oluşan yaraları hatırlıyor musunuz? İşte o yaralar iyileşirken nasıl da kaşınırdı değil mi?
Saç nakli iyileşmesi, her küçük yarada olduğu gibidir ve altındaki alan iyileşmeye başlar. Ancak çocukluğunuzda da size söylendiği gibi sakın kaşımayın! Kaşınma, gereksiz yaralanmaya veya alıcı bölgedeki hassas kıl foliküllerinin parçalanmasına neden olabilir ve en kötü ihtimalle, yeni tüylerin çıkmasına ve büyümesine de engel olabilir.
Eğer kaşıntınız dinmiyorsa, kafa derinize uygulayabileceğiniz yağlar reçete edilebilir.
Aşırı kaşıntı bir enfeksiyon habercisi olabilir. Bu yüzden endişe ediyorsanız kontrole gidin.
Alerjik Reaksiyon
İşleminiz sırasında saç derisini uyuşturmak için kullanılan lokal anestezi, bazen alerjik reaksiyona neden olabilir. Eğer böyle bir reaksiyon varsa, çabuk ortaya çıkacaktır. Bu yüzden, o an yanınızda olan cerrahınız, nasıl müdahale edeceğini bilecektir.
Bu alerjik reaksiyon, nefes alma güçlüğü ve göğüste daralma hissi yaratır. Neyse ki çok nadir görülen bir yan etkidir.
İltihap
Bazen saç folikülleri folikülit denilen bir durum geliştirebilir. Bu bakteriyel veya mantarsı bir enfeksiyondan kaynaklanır. Kırmızı, iltihaplı, kaşıntılı, derin yaralar ya da her bir etkilenen folikülün etrafındaki beyaz başlı kırmızı lekeler veya noktalar ile sonuçlanır.
Folikülitin nedenine bağlı olarak, cerrahınız veya doktorunuz antibiyotik, antifungal tabletler veya kremler reçete edebilir. Folikülitin kendi kendine iyileşmesi pek olası değildir.
Kabuklanma
Tıpkı bisikletten düştükten sonra olduğu gibi (kaşıntı ile ilgili yazıya bakın!), saç nakli işleminden sonra da, verici ve alıcı bölgelerde ufak kabuklar olacaktır. Bu sadece vücudun normal iyileştirme mekanizmalarıdır. Kabuklar iyileşmeye ve enfeksiyöz mikropların yaralara girmesini önlemeye yardımcı olur.
Saç derisinde bir kabuk oluşmuş gibi hissedebilirsiniz. Ancak losyon ve yağları uygulama ve şampuanlama önerilerine uyarsanız, bu kabuklanma zamanla ortadan kalkmaya başlar.
Kabuklar güzel ve yeni saçlara döner!
Tüm bu yan etkiler yönetilebilir. Bu liste sizi korkutmak ya da uzaklaştırmak anlamına gelmez. Tıpkı reçetesiz veya reçeteli ilaçların prospektüsü gibi, sorumlu sağlık görevlilerinin hastalara neler olabileceğini anlatmaları gerekmektedir. Çoğu zaman, şişlik, kanama veya kaşıntısı olduğunu söyleyen hastaların çok az olduğunu ve sonuçların buna değdiği için bu deneyimi tekrar yaşamak istediklerini görüyoruz!
O halde bugün arayın ve bizi görmek için hazırlanın. Biz sizi rahatlatacağız, siz de saçınızı emin ellere bırakacaksınız!