Saç Ekimi İzleri Tamamen Kaybolur mu? İzler Ne Zaman Geçer?
Saç ekimi yaptırmayı düşünüyorsanız ya da yeni yaptırdıysanız, aklınıza takılan en büyük soru kafa derisinde kalacak saç ekimi izleri olabilir. Ekimden sonra ne kadar yara izi kalacak ve bu izler zaman içinde kaybolacak mı? Bu soruların cevabı kullanılan saç ekim tekniği ile cerrahınızın hassasiyeti ve becerisine bağlıdır. Bugün saç ekimi cerrahisinde iki teknik kullanılmaktadır:
- FUT (Follicular Unit Transplantation) Tekniği: Bu teknik aynı zamanda “şerit metodu” olarak da bilinir. FUT tekniği, ense bölgesinden bir doku şeridi alınması esasına dayanır. Kafa derisinden kalın bir doku şeridi çıkarılarak bisturi yardımı ile bu şeritten tek tek saç folikülleri toplanır. Bu aşamadan sonra saç folikülleri, dökülen bölgelere nakledilir. Bu arada, doktorunuz kafa derisinde saç köklerinin nakledileceği alıcı bölge adı verilen alana küçük delikler açar. Her bir folikül (greft) daha sonra kademeli olarak bu deliklere yerleştirilir veya “aşılanır”.
- FUE (Follicular Unit Extraxtion) Yöntemi: Bu teknik en modern saç ekim yöntemidir ve son derece uzmanlık gerektirir. Doktorunuz, kafanın arka kısmındaki donör bölgeden, foliküler üniteleri (greft), doku şeridi halinde değil, özel bir cihazla minimal delikler açarak tek tek toplar. Bu saç kökleri daha sonra doğrudan alıcı bölgeye, yani ekim yapılacak alana mikro iğne ile açılan deliklere tek tek yerleştirilir.
Her iki yöntem de aynı doğrultuda yetişen doğal saç çizgisi ve saçlar üretmeyi amaçlar. Ancak FUT yönteminde kalın bir doku şeridi kafa derisinden keserek çıkarıldığı için, daha büyük ve fark edilir bir yara izi kalır.
Antalya’da faaliyet gösteren kliniğimiz DK Hair Klinik’te, saç ekimi işlemlerini modern ve güncel bir teknik olan FUE yöntemi ile gerçekleştiriyoruz. Saç ekiminden sonra yara izi kalıp kalmayacağını, saç ektirdiklerinin belli olup olmayacağını soran birçok hasta ile konuştuk. Hepsine söylediğimiz gibi, FUE yöntemi ile son derece doğal görünen, yara izi kalmayan başarılı saç ekimi yaptırabilirsiniz.
Yara İzleri Neden Önemlidir?
Cildimize kalıcı bir iz bırakan her şey gibi, kafa bölgemizde bulunan yara izleri de geçirdiğimiz bir kaza, ameliyat ya da yaralanma gibi mutlu hatıralar bırakmayan bir olayın hayat boyu hatırlatıcısıdır. Genelde başımıza gelen bu kötü olayı hatırlamak istemeyiz.
İşte bu nedenle, hastalarımızın saç dökülme geçmişini hatırlatan o yara izleri olmaksızın, yeni ve sağlıklı saçlarla hayatlarına devam edebilmeleri için neredeyse hiçbir iz bırakmayan FUE yöntemini kullanıyoruz. FUE yöntemi, FUT tekniğinden birçok alanda daha üstün ve gelişmiş bir saç ekimi yöntemidir. FUT yönteminde oluşan kesit şeklindeki yara izinin aksine FUE tekniğinde yara izi kalmamaktadır.
FUT Yönteminde Yara İzi
FUT yöntemi hala etkili bir yöntemdir ve bazı klinikler hastalarına seçenek olarak sunmaktadır. Bu yöntemi seçerseniz kalan yara izi iyileşme hızınıza, doktorunuzun becerisine ve greft toplamak için çıkarılan doku şeridi sayısı ve boyutuna bağlı olacaktır.
İlerlemiş saç dökülmesi olan durumlarda veya çok kısa saç stili kullanmak istiyorsanız, ense kısmını örten saç fazla olmayacağı için yara izi muhtemelen daha fazla görünür olacaktır.
FUT yöntemi ile yapılan saç ekimi sonrasında kalan yara izi, muhtemelen kulaktan kulağa kafa derisinin arkasından geçen uzun, ince, çizgisel bir yara olacaktır. Tecrübesiz veya uzman olmayan kişilerin yapacağı saç ekimi sonrası, yaranız çok daha büyük olabilir ve çok daha kötü görünebilir.
Ayrıca, eğer taze yara ilk haftalarda enfeksiyon kaparsa, durum daha da kötüye gidebilir. Klinikte cerrahi sterilizasyon kuralları titizlikle uygulanmıyorsa, cerrahide kullanılan aletler ve tedavi odalarının temizliklerinin şüpheli olduğu anlamına gelir. Doktorunuzun ameliyat sonrasına dair verdiği tavsiyelere uymazsanız, evinizde de enfeksiyon kapabilirsiniz. Saç ekimi sonrası enfeksiyon nadir görülür ancak dikkat edilmezse hem yaranın iyileşmesi hem de büyük bir yara izi gibi ciddi kozmetik ve fiziksel sonuçlara yol açabilir.
FUT Sonrası Yara İzleri Nasıl Kapatılır?
Saç ekimi yaptırdıktan sonra, bu zor kazanılmış yeni saçlarınız büyümeye başladığında, istediğiniz en son şey sırf yara izini kapatmak için şapka takmak zorunda kalmaktır. Her ne kadar FUE saç ekimi tekniği ile minimal seviyede yara izi oluşsa ve zamanla tamamen kaybolsa da, FUT tekniği ile yapılan saç ekimlerinde neler yapabileceğinize dair tavsiyelerimiz şunlardır:
Saç Simülasyonu: Bu yöntem saç nakline alternatif olarak sıklıkla kullanılır, ancak saç nakli sonrası kalan yara izini gizlemek için de kullanılabilir. Saç simülasyonu, mikropigmentasyon ya da saç dövmesi olarak adlandırılan bu yöntem kalıcı makyaj eğitimi alan ve pratik becerisi yüksek olan kişiler tarafından yapılır. Bu teknik kafa derisinde, doğal saç renginde ve kısa saç görünümü veren binlerce küçük nokta çizilmesi ile yapılır. Amaç çok kısa kesilmiş veya kazınmış saç görüntüsü vermektir. Saç ekimi ya da herhangi bir saçlı deri yarası sonrası oluşan izleri kapatmak için kullanılır. Saç ekimi sonrası oluşan kel veya seyrek alanları doldurmak için de kullanılabilir.
Lazer Tedavisi: Genellikle estetik merkezlerinde (tedaviye bağlı olarak farklı lazer frekanslarında) bir epilasyon tedavisi olarak veya ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır. Lazer tedavisi de yara izi oluşumunu en aza indirmeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu tarz lazer tedavileri genellikle cildin yüzeyinde küçük delikleri oluşturmak için yüksek güçlü lazerler kullanır. Deri bu küçük delikleri iyileştirmek için gençleştirme moduna girer ve bunu yaparken yara izlerini ve kırışıklıkları iyileştirir. Kolajen üretimini uyaran çok hedefli bir tedavidir. Kolajen cildimizde gençken çok miktarda bulunur, bize bol ve pürüzsüz bir cilt kazandırır, ancak büyüdükçe azalır.
Sizin için en iyi yöntemin FUE veya FUT tekniklerinden hangisinin olduğuna karar veremiyorsanız, internet sitemizden randevu alıp öngörüşme için kliniğimize gelerek ücretsiz danışmanlık hizmetimizi alabilirsiniz. Her iki yöntemdeki potansiyel yara izi konusunu doktorumuzla konuşabilir ve genel olarak saç ekimi işlemine ilişkin diğer sorularınıza cevap alabilirsiniz.