Saç Dökülmesinin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Saç Dökülmesinin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Eğer saç dökülmesi yaşayan milyonlarca kişiden biriyseniz, saçlarınızın dökülmesinin size yaşattığı duygusal etkileri en iyi gözlemleyebilecek kişilerdensinizdir.

Saç dökülmesinin şiddeti arttıkça ortaya çıkan psikolojik etkiler de genellikle artar. Neredeyse saç ekimine karar veren tüm kişilerde gözlemlediğimiz hikaye aynıdır. Bu sorunla mücadele eden kişilerin neredeyse tamamı şampuanlar, sprey, losyon tedavileri ve PRP tedavileri gibi çözümleri deneyimlemiştir. Yapabilecekleri herşeyi yapmış ve sonunda pes edip kalıcı bir çözüm aramaya yönelmiştir.

Saçlarımız hayatta kalmamız için yaşamsal bir öneme sahip olmasa da, ya da saçlarımız döküldüğü için fiziksel bir acı çekmesek de saçlar kafa derimizi aşırı sıcak ya da aşırı soğuk hava koşullarından korumak gibi görevler üstlenmesi bakımından önemlidir. Biyolojik görevlerinin yanında saçlarımızın gür ve kaliteli olması psikolojik olarak çeşitli avantajlar sağlar.

Kısacası, saçlarımız fiziksel görüntümüz için oldukça önemlidir ve çoğumuz saçlarımızı ciddiye alırız.

Saç dökülmesinin başlıca nedeni genetik mirasımız olsa da stres, çeşitli hastalıklar ve çevresel faktörler de saçların incelmesine ve dökülmesine neden olabilir.

Her şeye rağmen saç dökülmesi ile birlikte gelen kelleşme bir insanın fiziksel çekiciliğini azaltacak diye bir kaide yoktur. Vin Diesel, Bruce Willis, Jason Statham ve saçları dökülen daha birçok aktör senelerdir dünyanın en çekici erkekleri arasında listelenmektedir.

Bunun yanında yapılan iki bilimsel araştırmaya dikkatinizi çekmek isteriz.

  • Pensilvanya Üniversitesi adına Albert E. Mannes’in başında olduğu ekibin yaptığı bir araştırma, kel olan erkeklerin kadınlar tarafından daha güçlü ve çekici olarak algılandığını ortaya koymuştur.
  • Saaarland Üniversitesi tarafından yapılan başka bir araştırma ise kelleşme yaşayan erkeklerin kadınlar tarafından daha zeki ve daha bilgili olarak algılandığı sonucuna ulaşmıştır.

Bu araştırmalar kelliğin ciddi bir olumsuz bir senaryo olmadığını ortaya koysa da, elbette kimse gönüllü olarak saçlarının dökülmesini istemez.

Fiziksel görüntümüzün kariyerimizden, birlikte olduğumuz insana, bulunduğumuz sosyal ortamdan, genel duygu durumumuza kadar birçok konuda belirleyici olduğunu biliyoruz. Bu bilgilerin ışığı altında saçları dökülen erkeklerin ruhsal durumlarına olan muhtemel etkileri sıralayalım:

1- Saç Dökülmesi Yaşayan Kişilerde Bazı Tür Psikolojik Rahatsızlıklar Daha Fazla Görülür

Depresyon, anksiyite, paranoya ve sosyofobi saç dökülmesi yaşayan kişilerde genel nüfusa kıyasla daha sık görülür. Bazı araştırmalar saç dökülmesi yaşayan kişilerde kaybetme korkusunu geliştirdiği bulgusunu ortaya koymuştur.

2- Özgüven Kaybı Yaşanabilir

Bazı araştırmalar saç kaybı olan kişilerde özgüven eksikliği, genel fiziksel görüntüden tatminsizlik, yaşam kalitesinde azalma, benlik duygusunda azalma gibi özgüven eksikliğine dayalı negatif durumların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur.

Özgüven kaybı ile birlikte gelişen problemlerin başında yüksek stres gelmektedir. Yüksek stres ise saç dökülmesini tetiklemekte ve bu durum kişiyi olumsuz bir kısır döngüye sokmaktadır.

Stres ve saç dökülmesi ilişkisi kadınlarda da gözlenmektedir. Örneğin, yapılan bir araştırma yüksek stresli bir hayata sahip olan kadınların rutin bir hayat süren kadınlara kıyasla saç dökülmesi yaşama ihtimalinin 11 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

Kemoterapi tedavisinden sonra saç kaybı yaşayan kadınlar özelinde yapılan bir araştırmada ise bu kişilerin büyük bir kısmının ”hazırlıksız yakalanma”, ”şok olma”, ”utanma” gibi duygular içinde olduğu gözlemlenmiştir.

Hatta azımsanmayacak ölçüde bir grup saç dökülmesinin yarattığı psikolojik harabiyetin kanser sonucunda göğüslerinin alınmasının yarattığı psikolojik harabiyetten daha fazla olduğunu belirtmiştir.

3- Kişi İçine Kapanabilir

Genel gözlemler saç kaybı yaşayan bazı kişilerin sosyal hayata karışma becerilerinde düşüş olduğunu ortaya koymaktadır. Özgüven kaybının yarattığı çekingenlik kişinin daha çok kendiyle başbaşa kalmasına ve sosyal bir varlık olan insanın içine kapanarak depresif bir duygu durumu yaşamasına neden olabilir.

NE YAPABİLİRSİNİZ?

  • Eğer ilaç kullanımına ya da kansere bağlı gelişen saç dökülme olayının geçici bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Tedavi sonunda saçlarınız eski görüntüsüne hızla kavuşacaktır.
  • Sosyal hayattan kopmak yerine ilişkilerinizi geliştirmeye özen gösterin. Unutmayın ki aileniz ve gerçek dostlarınız sizi fiziksel görüntünüzden dolayı hayatına dahil etmedi.
  • Doktorunuzla görüşün. Eğer saç dökülmeniz yeni başladıysa çeşitli medikal takviyelerle saç dökülmesini erteleyebilirsiniz.
  • Saç dökülmeniz tamamlandıysa saç ektirmeyi ya da saç simülasyonu yaptırmayı düşünebilirsiniz. Saç ekimi kalıcı bir çözüm sağlar ve ekim sonunda saçlarınıza şekil verebilir, tarayabilir ya da boyatabilirsiniz. Saç simülasyonu ise saçlarınız varmış görüntüsü oluşturarak fiziksel görüntünüze katkıda bulunur.