Bir Dermatolog Cildi İçin Ne Yapar?
Not: Bu yazı DK Klinik'in kurucusu dermatolog Meltem Şentürk tarafından kaleme alınmıştır.
Gerek sosyal medyada gerekse kliniğimize gelen kişilerden sıklıkla bir soru duyuyorum.
'' Meltem Hanım, biz dediklerinizi uyguluyoruz ama sizin kendinize uyguladığınız cilt güzelliği ile ilgili sırlarınız var mı?''
Dışarıdan bakınca dermatoloji ve kozmetik üzerine bir klinik sahibinin, cildi için yapabileceği çok fazla uygulama olduğu düşünülebilir. Bu sorunun yanıtı hem evet hem de hayırdır.
Evet. Kliniğimizde çok fazla, çok etkili cihazlar ve uygulamalar var. Ancak bunların önemli bir kısmı sorun oluştuktan sonra yapılacak uygulamalardır. Elbette yılların etkisi ile oluşan sorunları gidermeye yönelik uygulamaları ben de gereksinim olunca kendime uyguluyorum.
Ama doğru yaklaşım cildimizde kırışıklık oluşumunu geciktirmektir, sorun oluşumunu önlemektir. Bu bakış açısıyla sorunun yanıtı için hayır diyebiliriz. Cildimizin sağlıklı kalması için yapabileceğimiz bir çok uygulama kişisel alışkanlıklarımızla ilgilidir.
Ben her zaman hem gerek kendim gerekse hastalarım için önce “koruyucu hekimlik” bakış açısını uyguluyorum. Yani “mümkün olduğunca kırışıklık oluşumunu geciktirmek”.
Elbette oluştuktan sonra bir çok sorunu çözebiliyoruz, ama bu hem daha zor hem daha pahalı olmaktadır.
Genel sağlığımız için çok önemli olan düzenli uyku, günde 2 litre kadar su içmek, sigara kesinlikle içmemek ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmak gibi unsurlar cilt sağlığı ve görünümü içinde çok önemlidir. Ancak ben, sizinle cildim için yaptığım uygulamaların sıklığını ve maliyetini aşağıda paylaşmak isterim.
1. Nemlendirici Kullanmak:
Cildimizi dış etkenlere ve yılların olumsuz etkisine karşı koruyan en önemli desteklerden birisidir.
Marka önemli değildir, ama ben elbette cilt tipime uygun, güvenilir bir marka olmasına dikkat ediyorum. Açıkçası marka belirtmiyorum, ama söylemeliyim ki biraz da profesyonel meraktan çok sık marka değiştiriyorum. Sır olarak şunu söyleyeyim:
En iyi sonucu yalnızca dermatolojik şampuan ve kremler üreten bir ulusal markamızdan aldım. Yıllık nemlendirici maliyetimin 300 TL olduğunu söyleyebilirim.
2. Güneşten Koruyucular:
Hiç aksatmadığım bir rutinimdir. 365 gün her türlü hava koşulunda evden dışarıya çıkmadan 15 dk önce mutlaka cildime uygun bir güneşten koruyucu krem sürerim. Yazın açık alanda işim varsa mutlaka öğlen gibi tazelerim. Yıllık maliyet 200 TL.
3. Kimyasal peeling ve oksijen terapi:
Ne kadar dikkat etsek te yazın yıpranan cildimi canlandırmak, bakıma almak ve güneşin olumsuz etkilerini gidermek için yaptırdığım uygulamalardır. Her sonbahar veya kış ayında 2 seans glikolik asit ile kimyasal peeling ve oksijen terapi desteği ile cildimde önemli tazelenme ve canlandırma gerçekleştiririm. Toplam maliyeti 600 TL.
4. Botoks:
Kozmetik dünyasının efsane yöntemini ben de kullanıyorum. Senede iki kere botoks yaptırmam, kırışıklıklarım için yetiyor. Normalde botoksu 4 ayda bir yenilemek gerekiyor. Ancak düzenli botoks uygulamaları sonucu, botoksun etkisi uzamaktadır ve şimdi bana 6 ayda bir yetmektedir. Botoks hâlihazırdaki oluşmuş kırışıklıkları gidermesinin yanında, yeni kırışıklık oluşumunda azalmaktadır. Yıllık toplam maliyeti 1200 TL (tabi ben botoksu kendi kendime yaptığım için biraz daha ucuz oluyor, :) bu konu ile ilgili yazımı şu linkten okuyabilirsiniz) .
Sonuç olarak yıllık 2000-2500 TL lik bir maliyet ile tahmin edemeyeceğiniz kadar iyi bir cilt güzelliğine sahip olabilirsiniz.