En Çok Antioksidan Bulunduran 20 Eşsiz Gıda
Antioksidanlar, vücudumuzdaki serbest radikallerle savaşarak vücut direncimizin artmasına yardımcı olur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Hücre yıkımını azaltarak yaşlılık etkilerini azaltır, böylece daha sağlıklı bir hayat yaşamamıza katkıda bulunur.
ORAC, gıdalardaki antioksidan değerini belirlemek için kullanılan bir testtir.
ORAC değeri ise, besinlerin antioksidan değerini gösterir.
Yapılan araştırmalara göre ORAC değeri en yüksek gıdalar aşağıdaki gibidir:
Gıda Miktar ORAC Değeri
Kuru Erik 1 su bardağı 14582
Kırmızı Fasülye ½ su b. kırmızı fasülye 13727
Yaban Mersini 1 su bardağı 13427
Barbunya ½ su bardağı 11864
Turna Yemişi ( Cranberry ) 1 su bardağı 9584
Enginar 1 su bardağı-pişmiş 7904
Böğürtlen 1 su bardağı 7701
Ahududu 1 su bardağı 6058
Çilek 1 su bardağı 5938
Kırmızı Elma 1 elma 5900
Yeşil Elma 1 elma 5381
Pikan Cevizi 30 gr. 5095
Kiraz 1 su bardağı 4873
Kara Erik 1 su bardağı 4844
Patates 1 adet 4649
Aronia ( Rus Yaban Mersini ) 30 gr. 4497
Siyah Fasülye ½ su bardağı 4181
Kırmızı Erik 1 erik 4118
Nar 100 gram 2860
Kaynak: USDA
Listede yer almayan fakat ORAC değeri yüksek diğer gıdalardan bazıları ise akai çileği, brokoli, sarımsak, yeşil çay, zencefil, zerdeçal ve karanfildir.
Not: Her ne kadar ORAC değerleri besinlerdeki antioksidan değerini belirlemek için kullanılan yöntemlerden birisiyse de ORAC değeri ile insan sağlığı arasında pozitif bir ilişki henüz belirlenememiştir.
Bu yüzden iyi bir diyette dengeli beslenmenin önemi büyüktür. ORAC değeri yüksek olan gıdanlar mucizevi bir iksir değildir.