Botoks Hakkında Az Bilinen 5 Şaşırtıcı Gerçek
Dünyada her yıl milyonlarca kişi başta güzelleşmek olmak üzere çeşitli nedenlerle botoksu tercih ediyor. Günümüzde bu uygulamayı tercih eden ve tercih etmeyi düşünen birçok kişi botoksun yılan zehri olmadığını, yüzdeki ifadeyi ortadan kaldırmak yerine sadece yumuşattığını ve yan etkisinin yok denecek kadar az olduğunu biliyor.
Yine de botoks hakkında çoğumuzun bilmediği bazı şaşırtıcı gerçekler hala var:
1. Botoksun 2. Dünya Savaşında Kullanılması Düşünülmüştür
Amerika 2. Dünya Savaşı sırasında biyolojik silah araştırmalarına hız vermişti.
Araştırmalar sonucunda üst rütbeli Japon subayların yemeklerine botulinum toksini ( botoksun içindeki etken madde ) katmayı düşündüler.
Plana göre Çinli hayat kadınları bu doğrultuda kullanılacak ve plana yardım edeceklerdi.
Bu plan hiçbir zaman hayata geçirilmedi.
2. Aşırı terlemeyi engeller
Son zamanlarda botoks, terleme tedavisi için giderek daha fazla kullanılmaya başlamıştır.
Botoks ile terleme tedavisinde, aşırı terleme sorunu olan el, ayak ve koltuk altı gibi bölgelere ince iğneler ile enjeksiyon yapılarak ter bezi sinirleri bloke edilir ve terlemenin 4 ila 6 ay önüne geçilmesi hedeflenilir.
Tedavi yaz mevsiminin başında yapıldığında yaz boyu aşırı terleme sorunundan ötürü sıkıntı yaşayanlar fiziksel ve psikolojik açıdan rahatlarlar.
Aşırı terleme için önlem alınmadığında özellikle ayaklarında terleme sorunu olanlar kişilerde ayak mantarı görülebilir.
3. Depresyonu Engelleyebilir
Basel ve Hannover Üniversitelerinin yaptıkları ortak çalışma, botoksun depresyonu engelleyebileceğini ortaya koydu.
Araştırmacılardan Axel Wollmer sonuçların teyit edilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da çıkan sonuçlar ışığında beyin ve vücut arasında sürekli iletişim halinde olmasından dolayı yüz kaslarındaki gevşemenin duygu durumunu etkilediğini, böylelikle katılımcıların %48’inde botokstan sonra iyileşme görüldüğünü belirtti.
4. Migren Ağrılarını Azaltır
2009 senesinde yapılan bir araştırmada alın bölgesine botoks uygulaması yapılan migren hastalarında ağrı şikayetlerinin şiddetinin ve sıklığının azaldığı ortaya çıktı.
Tedavi şekli, 2013 yılında ise FDA’nın onayıyla uluslararası alanda resmiyet kazandı.
Baş, boyun ve omuz kaslarına uygulanan botoks, migren rahatsızlığı yaşayanların %70’inde pozitif etki göstermektedir.
5. Gıda Zehirlenmeleri Sayesinde Bulunmuştur
18. yüzılda Almanya’nın güneyinde sosis zehirlenmeleri sıklıkla görülmüştür. Sosis yedikten sonra zehirlenen insanlar ya felç kalmakta ya da hayatlarını kaybetmektedir.
Bu durum o zamanlar bölgede Sağlık Bakanlığı yapan Justius Kerner’in dikkatini çeker ve Kerner sosis yedikten sonra çıkan bu hastalığa Latince’de sosis anlamına gelen botulustan esinlenerek ‘’botulizm’’ adını koyar.
Avrupa’da giderek artan botulizm vakaları bir bakteriyoloji profesörü olan Dr. Emille Pierre tarafından detaylı olarak araştırılır.
Pierre yaptığı araştırmalarda suçlu bakteriyi bulmuştur: ‘’ Clostridium botulium’’
''Clostridium botulium'' günümüzde botoks maddesinin özünü oluşturan bakterinin ismi olarak milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır.